06 16 86 86 97‬ info@tharpa.nl

 

Yoga

Yoga is “in”. Iedereen die yoga wil doen heeft keuze uit een
scala van mogelijkheden. Ashtanga, Bikram, Hatha, Raja, Yin, Kundalini…voor ieder wat wils. Yoga is echter veel meer dan een hippe bezigheid. Yoga is veel meer een “verdieping”.

Yoga is geen religie, maar een oude wetenschap en beoefening uit India en gaat al heel lang terug. Er wordt gezegd dat bepaalde vormen van yoga al meer dan 5000 jaar oud zijn. Yoga betekent: union, verbinden en is één van de zes darsana. Het woord darsana komt uit het Sanskriet en betekent zoiets als
‘zien’. Yoga betekent ook ‘het samenbinden van de strengen van de geest’.

In de basis is yoga het beoefenen van het concentreren van de geest tot het zich focust op één ding.
Dus ‘het focussen op een object zonder wankeling/afleiding’. In eerste instantie is yoga ontwikkeld om makkelijker in meditatiehouding te kunnen zitten. Er werden houdingen ontwikkeld om het lichamelijk ongemak, dat werd ervaren tijdens het mediteren, op te heffen. Toen kwam men erachter dat dit ongemak niet alleen te maken had met het al dan niet soepel zijn van het lichaam, maar dat het onder andere ook te maken had met blokkades die op verschillende niveaus in het lichaam waren opgeslagen. Zo ontstonden er uiteindelijk verschillende series met een diversiteit aan houdingen, waarbij iedere houding zijn eigen specifieke werking heeft.

Yoga werkt op drie niveaus: lichamelijk, geestelijk en emotioneel.
Deze niveaus worden niet los van elkaar gezien. Yoga brengt eenheid. Eenheid wordt hier gezien in een zeer breed perspectief. Het brengt lichaam, geest, emoties in balans, het verenigt de energie van aarde en kosmos, yin en yang, zon en maan… Het haalt je uit het hoofd en brengt je naar hart en buik. Het laat het lichaamsbewustzijn groeien.

Yoga is een uitnodiging om tot bevrijding te komen, tot vrijheid
te komen. Yoga brengt je terug naar het contact met je diepere Zelf en stelt je in staat om vanuit gewaar-zijn in de wereld te staan.