06 16 86 86 97‬ info@tharpa.nl

Lesvormen

Vijnana Yoga

Een vorm van yoga die wat minder verwesterd is en meer de oude stijl van yoga aanhoudt is vijnana yoga. De basis van de vijnana yoga ligt in Israël. De grondlegster is Orit Sen Gupta. Vijnana is een actieve vorm van yoga, waarbij we de adem gebruiken om onze wervelkolom in de juiste stand te brengen en van daaruit de houding te vormen.

Jnana betekent kennis. Vijnana betekent ‘kennis van binnenuit’. In vijnana yoga wordt er gewerkt met vayu’s. Vayu betekent ‘wind’ en Vayu is tevens de Hindoe god van de wind. Vijnana yoga is een vorm van yoga die werkt met de adem en, van daaruit, de juiste alignment van de wervelkolom. Met behulp van de vayu’s zijn we in staat om meer ons subtiele lichaam aan te spreken. De beoefening van de asana’s met preciesie, zachtheid en gecentered, samen met de vayus, laat je naar binnen keren.

In vijnana zijn er 7 principles waarmee gewerkt wordt:

  • het lichaam ontspannen – Ontspan het lichaam op een uitademing. Bij de inademing scan je lichaam van binnen uit en ontspan. Je lichaam behoort stabiel en rustig te worden. Dit doen we van binnenuit.
  • de geest tot rust brengen – Observeer wat er in de geest aanwezig is, laat het er zijn zonder er iets mee te doen. Je bent de waarnemer.
  • intentie – Door de fysieke en mentale ontspanning kan je makkelijker je aandacht richten en geconcentreerd oefenen.
  • gronden – Daar waar je de grond raakt laat jezelf zinken. Hoe meer je leert gronden, hoe lichter je lichaam wordt en beweegt zonder moeite.
  • verbinden – Twee tegenovergestelde richtingen zijn altijd met elkaar verbonden. “To go up, go down’, to go forward go backward”. Beweeg vanuit je centrum.
  • ademen – Wees bewust van het in- en uitademen. Verleng bij de inademing, grond bij de uitademing. Adem in wordt breed, adem uit wordt stabiel en verbind. Soms is de ademhaling zacht, soms diep en lang.
  • verlengen, expansie – Het lichaam beweegt als eenheid. Vanuit ontspanning en verbinding.

Al deze principes worden in de beoefening van vijnana yoga toegepast. Ook al is het lastig om ze allemaal als geheel te overzien. Daarom richten we  ons in de lessen niet op alle principes tegelijkertijd. Ze zijn wel aanwezig, maar er worden er één of twee uitgehaald waar bewuster mee gewerkt wordt.

 

Dynamic Flow

In deze les werken we met series van houdingen, waarbij we vloeiend van de ene houding naar de andere bewegen (behalve gedurende de lessen waarin we meer de techniek van houdingen uitdiepen). Iedere houding is gelinked aan de volgende. Zo ontstaat een serie die het lichaam opwarmt en het helpt om het lichaam te openen en afvalstoffen los te laten. Binnen de serie wordt de kracht van het lichaam opgebouwd en aangesproken. De “flow” in deze vorm helpt de basiskracht in het lichaam te versterken. Tevens wordt het lichaam soepeler. Verder wordt er heel bewust gewerkt met de adem. De adem verbindt het lichaam met het diepste gedeelte van de geest. Een lange en diepe adem brengt de geest tot rust en creëert ruimte en stilte om je te kunnen focussen en gewaar te kunnen zijn van wat zich aandient. Gedachten komen tot rust en elke beweging vloeit zacht en gecontroleerd van houding naar houding. Zo kan de beoefening een bewegende meditatie worden.

Binnen de dynamic flow lessen zal er altijd een basis van Vijnana aanwezig zijn om er voor te zorgen dat er op een gezonde manier met het lichaam gewerkt wordt.

Verder zijn mijn lessen vaak Vinyasa Krama Inspired: Vinyasa – het principe van het synchroniseren van de beweging met de adem en Krama – volgorde, stappen, fases. Vinyasa Krama is eigenlijk een van de oudste vormen van yoga, die echt de basis heeft behouden zoals deze onderricht is door de “vader” van yoga, Krishnamacharya. Binnen de vinyasa krama  bouw je een houding op door herhalingen. Hiermee creëer je vertrouwen in het lichaam. Het zijn redelijk “eenvoudige” oefeningen, die ieder niveau kan volgen, maar door de herhalingen en het continu bezig zijn met de adem worden de series intensief en uitdagend. Tevens werk je van zeer eenvoudige houdingen (waarbij altijd een warming up van de wervelkolom) naar iets meer complexe houdingen toe.

De lessen zijn voor iedereen toegankelijk.

 

Easy Flow

Easy flow lessen zijn ‘yin-based’, waarbij we met regelmaat ook de yang binnen de yin aanraken.

Wanneer je kijkt naar Yin houdingen zullen de houdingen erg veel overeenkomen met de houdingen die je ziet in de Yang vormen. Er is echter een verschil. In Yin houdingen gebruik je nauwelijks spierkracht. Je aandacht is bij je gewrichten, aanhechtingen en botten. Yin houdingen worden tevens langer vastgehouden. Minimaal 3 minuten per houding. Dit maakt dat er een groot meditatief aspect toegevoegd kan worden aan deze vorm van yoga. Er is meer tijd om naar binnen te keren en gewaar te zijn.

Yin yoga is een aanvulling op de meer Yang georiënteerde vormen. Gedurende de easy flow les zullen we werken met beiden. Een gedeelte Yin en een ondersteunend gedeelte Yang. Zo word je de mogelijkheid geboden om de schoonheid van balans te gaan ervaren. Balans in je beoefening, alsmede balans in lichaam, geest en ziel.

 

Flow & let go

Nieuw op het lesrooster: Flow and let go.
Een “zachte” yogales waarbij we gaan werken met een gericht programma.
De lessen zijn toegankelijk voor iedereen en zullen gerichter met specifieke delen van het lichaam werken. Iedere les wordt er gewerkt met een toegespitst programma. Daarmee is deze les ook heel geschikt voor mensen met een burn-out, rugklachten, slaapproblemen, fysieke/mentale / emotionele stress of overbelasting en mensen met blessures.

Wat is er uniek aan deze lessen?

Naast de gedegen en zeer professionele docente zijn dit meer specialistische yogalessen.
We gaan per les aan de slag met 1 specifiek onderdeel. Bv heupen, Illiopsoas, bekken, rug…. Daarnaast is de les zo opgebouwd dat je handvatten mee kunt nemen voor thuis. De lessen brengen tevens een enorme verdieping in je practice. In deze lessen zal heel veel persoonlijke aandacht zijn en de groepsgrootte is maximaal 10 mensen. Op regelmatige basis zal er een Flow & let go workshop zijn, gekoppeld aan de lessen, waarbij alles nog een x aangeraakt wordt, we de dingen uit kunnen diepen. Een aantal uren waarin je ook kunt sparren en samen kunt werken met anderen.

Omdat dit een ander soort lessen zijn dan de overige lessen kun je je voor de ‘Flow & let go’ les alleen per maand committen. Dus geen losse lessen.

 

Friday Morning Special

Friday Morning Specials zijn mini workshops van 2 uur – die maandelijks aangeboden worden. Iedere maand zal er een ander thema zijn. We zullen dieper ingaan op zaken als alignment, de yoga principes, asanas (yin en yang), pranayama en specifieke asana-series. Dit alles afgestemd op de vragen van de deelnemers op dat moment. Voor deze lessen dien je je vooraf en ruim op tijd aan te melden!!